Triatlon

Descriere generală

Participanții la proba Triatlon NU trebuie să fie înregistrați la un club sportiv.

Triatlonul se va desfășura astfel:
– Prima probă este proba de înot în Lacul Colibița, cu startul din vecinătatea Pensiunii Ariniș și sosire la Cabana Schreiner. Proba va fi de 1.500 m lungime, participanții traversând două lungimi cu unghi de ~100 grade până la Cabana Schreiner.
– A doua probă este proba de ciclism montan, cu startul de la Cabana Schreiner, până pe Barajul Colibița, traversând Barajul și continuând urcarea de pe partea sudica a lacului, pe Drumul Forestier Slătinița până la intersecția cu Drumul Forestier Panulet. Bicicliștii vor continua pe drumul din dreapta, care urcă până la intersecția cu Drumul Forestier Tăul Zânelor și se urmează drumul până la intersectarea cu traseul de ultramarathon, care se va parcurge până în Poiana Prislop.
– A treia probă, cea de alergare, are punct de start din Poiana Prislop, de unde se va urca accentuat prin pădure de molid aproximativ 2 km până în Poiana Dălbidan, unde ne aflăm pe drumul istoric Maria Theresia, urmând o coborâre accentuată până în Poiana Terha și mai apoi o urcare scurtă, de aproximativ 800 de metri lungime până pe Vârful Buba (1.670 m). Prin pădurea de molid se coboară apoi în două poieni apropiate, Poiana Ciunga Vădanei (1.406 m) și Poiana Prelucilor (1.265 m). De aici începe urcarea spre Vârful Cornului (.1502), care nu se atinge, traseul intrând pe o altă curbă de nivel. Pe următorii 1,5 kilometri se coboară ușor prin pădure, până într-o poiană cu o stână. Urmează o nouă coborâre ușoară și o scurtă urcare, care conduc la Cantonul Silvic Tihuța Colibița – finish-ul concursului.

Regulament

ZONA DE START/SOSIRE
Lacul Colibița – Canton Silvic Piatra Fântânele-Colibița
Distanțele de concurs stabilite sunt:
Înot 1500 m – Ciclism 22,75 km – Alergare 14,65 km.
Probele decurg una după cealaltă, fără oprire.
REGULI GENERALE
-Adeverința medicală (CLINIC SĂNĂTOS; APT PENTRU ANDURANȚĂ) – rămâne în posesia organizatorilori
-Pentru proba de înot concurenții trebuie să fie prezenți cu cel puțin 30 minute înaintea startului
-Dacă temperatura apei este sub 24°C, înotătorii pot folosi echipament neopren
-Echipamentul minim pentru proba de înot: slip, cască de înot, ochelari de înot
Este OBLIGATORIE trecerea pe la toate punctele de control, traseul trebuie să fie PARCURS ÎN ÎNTREGIME, orice “tăiere” sau “scurtare” aduce descalificarea concurentului;
Numărul de concurs va fi purtat obligatoriu: pentru înot va fi trecut cu markerul pe cască; pentru bicicletă se va poziționa cu bratarile pe care le aveți în kit, pe ghidonul bicicletei; pentru alergare se va purta peste bust, în față. Participanții sunt obligați să respecte toate indicațiile primite de la organizatori sau de la voluntari pe tot parcursul desfășurarii competiției.
Cipul de cronometrare se va purta obligatoriu pe tot parcursul cursei, la încheietura mâinii sau la gleznă. Participanții sunt răspunzători de predarea cipului de concurs la finalul competiției, în aceeași stare în care l-au primit.
Rezultatele sunt clasificate în funcție de timpul total al celor trei probe. Pentru participanții in echipî, cipul de cronometrare va reprezenta de fapt ștafeta. Acesta va fi preluat/cedat, pe rând, de către înotător, biciclist, alergător.
Organizatorii își iau dreptul de a descalifica orice concurent care nu respectă regulile concursului sau care are un comportament lipsit de fair-play. Competiția are un caracter sportiv. Orice inițiativă “non fairplay” atrage după sine eliminarea competitorului sau a echipei reprezentate de competitor.
CONDUITĂ LA PROBA DE NATAȚIE
Reguli Generale:
– Atleții pot folosi orice fel de mișcare pentru a se propulsa în apă; de asemenea, aceștia pot să bată apa sau să plutească
– Atletii trebuie să respecte cursul de înot dat
– În caz de urgență, atleții trebuie să ridice o mână deasupra capului și să strige după ajutor
Odată ce au primit ajutor din partea organizatorilor, atleții trebuie să se retragă din competiție.
Echipament ilegal
Atleții nu au voie să folosească sau să poarte:
– echipamente de propulsie artificiale
– echipamente de flotație
– mănuși sau șosete
– doar partea inferioară (pantalonii) a costumului de înot
– costume de înot când acest lucru este interzis
– costume de înot necertificate
– mască cu tub
CONDUITA LA PROBA DE CICLISM
Reguli generale:
Atletul nu are voie să:
– blocheze alți atleți
– conducă bicicleta la bustul gol
– avanseze fără a fi în posesia bicicletei
Echipamentele
Bicicletele trebuie să aibă următoarele caracteristici:
Cadrul bicicletei va avea forma traditională, adică va fi constituit dintr-un triunghi principal format din trei elemente tubulare drepte sau conice (care pot fi rotunde, ovale, plate, în forma de lacrimă sau altă formă în secțiune transversală) astfel încât forma fiecărui element să cuprindă o linie dreaptă. Elementele cadrului vor fi montate astfel încât punctele de intersecție vor respecta următorul tipar: țeava superioară a cadrului leagă partea superioară a gâtului cadrului cu partea superioară a țevii șeii; țeava șeii (din care se va plungi tija cu postul de șezut) se va uni cu butucul pedalier; țeava inferioară a cadrului va uni butucul pedalier cu partea inferioară a gâtului cadrului. Triunghiul din spate va fi format din segmentul inferior al triunghiului posterior al cadrului, segmentul superior al triunghiului posterior al cadrului și țeava șeii, cu segmentul superior al triunghiului posterior al cadrului ancorat de țeava șeii la puncte aflate în limitele stabilite pentru înclinația țevii superioare a cadrului. Înălțimea maximă a elementelor va fi de 8 cm, iar grosimea minimă de 2,5 cm. Grosimea minimă va fi redusă la 1 cm pentru segmentul inferior și segmentul superior al triunghiului posterior al cadrului. Grosimea minimă a elementelor furcii din față va fi de 1 cm; acestea pot fi drepte sau curbate. Raportul maxim al oricăror două dimensiuni în secțiune ale oricărui tub este de 1:3.

Verificarea bicicletelor:
Va avea loc o verificare a bicicletelor la punctul de verificare, în Zona de Tranziție înaintea
competiției. În timpul Instructajului Atleților, atleții pot cere permisiunea să facă modificări, dacă este necesar, pentru a respecta regulamentul.

CONDUITA LA PROBA DE ALERGARE
Reguli generale
Atleții:
– vor merge sau alerga
– vor purta numărul oficial de cursă
– nu se vor deplasa târându-se
– nu vor alerga cu bustul gol
– nu vor alerga fără pantofi sau cu picioarele goale pe nici o porțiune a traseului
PROPRIE RĂSPUNDERE
Fiecare participant își asumă în întregime răspunderea pentru participarea la competiția Via-Maria-Theresia și va semna o declarație pe propria răspundere în acest sens. Organizatorii nu sunt responsabili pentru accidentări/ situații de urgență/ retrageri din concurs sau orice alte incidente suferite de către un participant pe întreaga perioadă de desfășurare a evenimentului. Concurenții sunt obligați să furnizeze informații corecte la înscrierea la triatlon (vârstă, nivel de pregătire, etc), organizatorii nu sunt obligați să verifice autenticitatea acestor informații. În cazul în care sunt descoperite informații false care au fost furnizate de către un participant, acesta va fi descalificat. Asistența medicală din timpul desfășurării curselor la toate probele este asigurată de ambulanța dotata corespunzator și personal medical calificat. Prin înscrierea la concurs participanții declară că sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal de către organizator, precum și cu participarea la competiția Via-Maria-Theresia.
Organizatorii se obligă să respecte prevederile Legii nr. 677/2001 privind protecția datelor personale și se angajează să păstreze confidențialitatea datelor personale ale participanților și câstigătorilor la prezenta competiție și să le utilizeze conform prezentului Regulament și legislației în vigoare.
Contestațiile legate de rezultatele finale se pot depune în scris prin e-mail la adresa: asociatia@tasuleasasocial.ro, și vor fi soluționate în 24 de ore de la depunere. Contestații se admit până la maxim 12 ore de la expunerea rezultatelor finale.