Tășuleasa Social este un ONG cu sediul la granița dintre județul Bistrița-Năsăud și Suceava, constituit în anul 2000 de către Alin Uhlmann Ușeriu. Anul acesta, 2021, pe 17 august asociația împlinește 21 ani de activitate. De-a lungul timpului ni s-au alăturat peste 25.000 de voluntari împreună cu care s-au demarat proiecte de mediu, sociale și culturale.
Pentru asociația Tășuleasa Social, cele mai importante valori sunt voluntariatul, responsabilitatea socială, cultura organizațională, respectul pentru natură, educarea și dezvoltarea reciprocității și a curajului civic în randul tinerilor prin implicarea lor în probleme sociale și de mediu.
În România, tinerii se izbesc de teama de a avea o inițiativa și de convingerea că nu se poate face nimic, pentru că nimeni nu-i ascultă. Curajul civic înseamnă implicarea în problemele pe care le vezi în jurul tău, să încerci să schimbi lucrurile și să găsești calea dialogului.
Ne-am propus să schimbăm mentalitățile celor din jurul nostru și să arătăm că tinerii își doresc să se implice în rezolvarea unor probleme sociale. Toți tinerii care au participat la acțiunile asociației au fost pregătiți să desfășoare pe cont propriu activități similare. La noi, voluntariatul se învață prin nenumărate exemple practice.

Via Maria Theresia este un drum istoric aflat în munții Călimani, construit în urmă cu sute de ani, cu scopul de a susține trupele militare grănicerești ale imperiului Austro-Ungar cu armament și hrană.
În prezent, drumul Mariei Theresia se suprapune parțial unui traseu turistic destul de puțin semnalizat, prin urmare foarte rar parcurs de turiști. Puținii drumeți care se încumetă să îl străbată nu știu faptul că drumul lor, care leagă județul Bistrița-Năsăud de județul Suceava, pe vremuri lega Transilvania de Bucovina.
La valoarea de monument istoric a drumului Mariei Theresia ca mărturie a unei epoci demult apuse se adaugă şi valoarea cadrului natural al munţilor Călimani.
Pentru ca aceste valori să nu se piardă, Tășuleasa Social reamenajează, repară și marchează drumul Mariei Theresia sub forma unei poteci tematice, în același timp reabilitându-l cultural și istoric prin panouri informative care spun povestea seculară a celor care l-au construit și l-au străbătut. Informațiile care sunt prezentate prin panouri vizează, de asemenea, comportamentul corect pe munte și reguli de protejare a naturii.
