Descriere generală

Traseul de semi-maraton este considerat ca fiind dificil, datorita unor portiuni stancoase si a diferentei de nivel de aproximativ 2000 m cumulata.

Asociaţia Tăşuleasa Social îşi are sediul într-un loc de basm, Pasul Tihuţa, care face trecerea între două grupe muntoase mari: munţii Călimani şi munţii Rodnei, ambele constituite în parcuri naţionale. Pentru Tăşuleasa Social, acest cadru natural muntos este deosebit de important, la adăpostul munţilor asociaţia desfăşurandu-şi o mare parte din proiecte. Pe munte, tinerilor voluntari li se poate explica cel mai bine cum arată şi cum funcţionează natura „la ea acasă”.

Munţii Călimani reprezintă cea mai tânără unitate muntoasă din ţară, situată în nordul ţării, suprafaţa lor întinzându-se pe teritoriul a 4 judeţe (Bistriţa-Năsăud, Suceava, Mureş şi Harghita). Munţi de o frumuseţe irezestibilă, sălbatică şi pură, Călimanii sunt, totodata, încărcaţi de istorie şi legende, ei rămânând de-a lungul veacurilor martorii taciţi ai istoriei. Aici, dacii îşi celebrau morţii, ţăranii îşi păstoreau turmele, haiducii se ascundeau, şi istoria îşi croia drum pe un traseu ce străbate culmile pe aproape toata suprafaţa masivului, de la est la vest şi de la vest la est.

Acest drum istoric, numit Drumul Mariei Theresia, a fost construit cu sute de ani în urmă, cu scopul inițial de alimentare a frontului și amplasare a trupelor. Ulterior, acest scop a devenit asigurarea unei legături între două provincii istorice. De atunci şi până în prezent, acest drum nu a mai jucat niciun alt rol important, el rămânand aproape intact sub culmile înnegurate ale Călimanilor.

Din nefericire, însă, Via Maria Theresia a fost învăluit în uitare şi foarte puţini sunt aceia care ştiu de existenţa lui, cei care ii cunosc istoria fiind aproape inexistenți.
Din campusul de la Tășuleasa Social, munţii Călimani se văd mereu pe vreme bună, veghiind asupra asociaţiei. Acum, şi asociația şi-a propus să vegheze asupra lor. Astfel a luat naştere proiectul Via Maria Theresia.

În primul rând, Tășuleasa Social creează aici o potecă tematică, cea mai lungă de acest fel din ţară şi singura care promovează informaţii istorice. Aceasta va funcţiona ca traseu permanent de drumeţie, maraton, semi-maraton, şi mountain-biking.
O potecă tematică este atât un îndemn la practicarea sporturilor şi mişcării în aer liber, cât şi o modalitate informală de educaţie ce pune accentul pe interpretare, comunicare şi informare într-o manieră interactivă. Realizarea ei în munţii Călimani este o şansă pentru noi toţi să ne înţelegem mai bine trecutul (istoria) şi viitorul (cadrul natural şi pădurea) şi să le putem proteja.