Regulament

Acest regulament se aplică pentru competiția Via Maria Theresia Editia a 4.0, 26 august 2017, organizată de Asociația Tășuleasa Social.

Caracteristici ale competitiei:

Maratonul Via Maria Theresia este o competiție outdoors cu caracter montan. Traseul de maraton (42 km) se desfășoara pe poteci marcate turistic în masivul Călimani, fiind o cursă de dificultate medie. Punctul de plecare pentru semi-maraton (21,8 km) si maraton este comun. Traseul de semi-maraton este unul de dificultate moderata. Traseul de drumeție este unul ușor de trekking pe poteca tematică și este destinat familiilor cu copii, spectatorilor la maraton, începătorilor în practicarea sporturilor montane și iubitorilor de mișcare în natură, drumetii fiind insotiti de ghizi; iar traseul de ultramaraton cere experienta in astfel de competitii, avand o lungime de aproximativ 80 de km si o diferenta de nivel pozitiva cumulata de circa 5000 de m, si suprapunandu-se partial potecii tematice Maria Theresia.

Participare

Concursul este deschis celor care au împlinit vârstă de 18 ani și sunt apți din punct de vedere medical să susțină acest tip de efort (maraton, semi-maraton, mountain bike, ultramaraton și triatlon). Excepție pot face juniorii legitimați la cluburi sportive care au dovedit reale calități atletice, cu acordul părinților, scris și semnat pe declarația de responsabilitate, care să ateste că aceștia cunosc condițiile și regulile competiției și sunt de acord cu înscrierea și participarea tinerilor la concurs. Declarația de responsabilitate va fi completată la fața locului, înainte de preluarea kitului.

Conditii de inscriere

Perioada inscrierilor este 20.12.2016 – 01.08.2017 . Înscrierea la VMT se face completând formularul on-line din secțiunea inscriere. Pentru a putea participa la editia din 2017 a VMT, concurentii trebuie sa plateasca o taxa de participare. Aceasta se poate plati cu card prin pay-pal sau se vireaza in contul VMT, RO13BTRLRONCRT0025410804.
Sumele sunt:
– pentru Semimaraton si Drumetie taxa este de 55 RON in cont sau 12 E cu cardul
– pentru Maraton si Mountain Bike taxa este de 80 RON sau 18 E
– pentru Triatlon taxa este de 100 RON sau 22 E
– pentru Ultramaraton taxa este de 120 RON sau 27 E

Toti concurentii inscrisi  la proba de ultra maraton trebuie sa aiba cel putin un maraton montan, parcurs inaintea startului competitiei din 26 august. Toți participanții se vor înscrie precizând categoria la care vor lua parte: maraton, semi-maraton, triatlon, mountain-bike drumeție, ultramaraton. Locurile sunt limitate, grabiti-va !

Pachetul de start include:

 • numărul de concurs
 • un tricou personalizat VMT
 • harta traseu
 • cronometrare electronica
 • un gel/baton energizant

Echipament necesar:

 • Încălțăminte de trekking sau alergare montană pe teren accidentat(obligatoriu)
 • Rucsac sau borsetă (recomandat)
 • Haină și pantaloni de ploaie, tricou cu mâneca lungă (recomandat)
 • Harta traseu și telefon mobil funcțional (obligatoriu)
 • Bețe de trekking (recomandat)
 • Bidon de apa (recomandat)
 • Casca de inot pentru proba de triatlon
 • Bentiță / căciula / șapcă (recomandat) – cască de protecție obligatorie la proba de triatlon (partea de ciclism montan);
 • Număr de concurs (obligatoriu, va fi distribuit de către organizatori)
 • Obligatoriu pentru ultra-maraton: Haină de ploaie, recipient de minim 1 L pentru apă, lanternă frontală și telefon mobil

Numărul de concurs trebuie să fie atașat în față și, în mod obligatoriu, trebuie să fie vizibil pe toată perioada concursului. Cronometrajul se va face electronic, iar clasamentele vor fi disponibile online în zilele următoare cursei. Dacă 2 concurenți ajung în același timp la Sosire, unul va primi premiul pentru locul x, iar celălalt pentru locul x+1. Ședința tehnică va avea loc în data de 25 august 2017. Startul va avea loc în data de 26 august 2017 la ora 06:00 pentru proba de ultra-maraton, respectiv orele 07:00 si 08:00 pentru restul probelor (informatie care va fi actualizata in cel mai scurt timp). Punctele de susținere vor fi marcate corespunzător și vor fi vizibile. Punctele de control trebuie să fie parcurse în ordinea crescătoare a numărului lor.
Dacă dintr-un motiv sau altul doriți să anulați înregistrarea la cursă vă rugăm să anunțați acest lucru prin email la concurs(at)via-maria-theresia.ro.

Oprirea / retragerea din cursa:

– Organizatorul își rezervă dreptul de a opri un participant în urmatoarele cazuri: s-a accidentat după start, iar starea sa nu-i mai permite continuarea cursei; – depășirea timpului-limită intermediar; – situații excepționale; *Orice participant care nu mai poate/nu mai vrea să continue cursa, indiferent de motiv, trebuie să-i informeze imediat pe organizatori, la start, la punctele de control, la sosire sau sunând la numerele de urgenta care sunt notate pe harta.

Penalizari/Descalificare:

– aruncarea pe traseu a produselor consumate și/sau a altor gunoaie este complet INTERZISĂ, zonelor vor fi strict monitorizate de voluntari/arbitri;

– lipsa unui obiect din echipamentul obligatoriu;
– ratarea unui punct de control;
– nerespectarea regulilor competiției;
– comportament nesportiv față de alți participanți, oficiali, public, alte persoane;
– modificarea sau schimbarea numerelor de concurs;

Timpi limita pentru probe

Concurentii trebuie să se incadreze, in functie de proba, in urmatorii timpi: – 5 ore maxim pentru semi-maraton si triatlon – 9 ore maxim pentru maraton – 18 ore maxim pentru ultra-maraton

Modificarea traseului de către organizatori sau anularea cursei:

Organizatorul Tășuleasa Social își rezervă dreptul de a modifica programul și/sau traseul curselor VMT în cazul în care vremea nu permite desfășurarea concursului în condiții de siguranță pentru participanți (de exemplu, furtună cu fulgere și trăznete) sau în alte cazuri deosebite. De asemenea, în situații excepționale, evenimentul sportiv poate fi anulat cu înștiințarea în prealabil a celor înscriși.

Anti doping

Organizatorii își rezervă dreptul de a interzice înscrierea și participarea la competiție a sportivilor care au fost depistați pozitiv de către Agenția Națională Anti-Doping sau de oricare altă instituție anti-doping acreditată și apoi au fost sancționați, chiar dacă aceștia au terminat perioada de suspendare. Sportivii care au beneficiat de recompense financiare și care vor fi depistați pozitiv și apoi suspendați de către orice instituție anti-doping acreditată în următoarele șase luni de la finalul cursei se angajează să returneze premiile oferite pentru rezultatul obținut. Căutăm soluții ca pe viitor să putem introduce și teste anti-doping care să fie realizate de instituții acreditate.

Siguranța:

Orice accident în care sunt implicați participanții de la Maratonul Via Maria Theresia, survenit în timpul desfășurării concursului ca urmare a nerespectării regulilor de concurs și/sau de conduită în trafic impuse de lege va fi sub responsabilitatea celor implicați în accident. Sportivii sunt direct responsabili pentru participarea la această cursă, organizatorii nu își asumă niciun fel de obligație în cazul în care un concurent se rănește sau se accidentează. Va exista în zona de start și în zona de sosire câte o ambulanță, iar pe parcursul traseului câteva puncte de prim ajutor unde se va asigura serviciul medical de urgență în caz de nevoie. (Organizatorii nu își asumă răspunderea pentru obiectele pierdute sau uitate pe traseu în timpul concursului. Înainte, în timpul, și după concurs se pot face fotografii și materiale video cu concurenții și/sau spectatorii evenimentului). Prin inscrierea și participarea la eveniment aceștia acceptă implicit că materialele pot fi folosite de către organizatori în realizarea de clipuri, colaje, cover-uri și/sau alte produse publicitare pentru promovarea concursului, a Munților Călimani și a Asociației Tășuleasa Social..

Șapte puncte de susținere pe traseele de concurs (pentru mountain bike sunt cinci puncte): revitalizare, orientare, hidratare, control; (10 puncte de de sustinere pe traseul de ultramaraton) Apă oferită pe traseu și în zona de Start/Sosire; Clasament provizoriu imediat după cursa, clasament final online după 24 ore. Medalie pentru toți cei care termină cursele în timpul indicat. Ambulanță la Start și Finish, Serviciul Salvamont, Jandarmerie Montana și voluntari cu cunoștințe și kituri de prim-ajutor la fiecare punct de revitalizare de pe traseu. Foc de tabără şi mâncare calda după concurs, la finish line, la Cantonul Silvic Tihuţa Colibiţa.

Important!!!

Înainte de a lua Startul pentru Maratonul Via Maria Theresia, fiecare participant care nu a fost prezent la sedinta tehnica isi poate ridica kit-ul de la punctul de start si trebuie să completeze Declarația de participare pe propria răspundere, primita de la organizatori la fața locului si să o înmâneze organizatorilor completata si in acelasi timp să prezentațe un act de identitate. Prin participarea la această competiție, concurenții acceptă automat regulamentul acesteia.