Regulament

Acest regulament se aplică pentru competiția Via Maria Theresia Editia a 5.0, 25 august 2018, organizată de Asociația Tășuleasa Social.

Dragi sportivi, dorim să vă mai aducem la cunoștință câteva aspecte legate de înscrierea/validarea la competiția Maratonul Via-Maria-Theresia, din 25 august 2018, ediția 5.0.

Drept urmare sportivii care se înscriu și nu își validează înscrierea în termenul celor 10 zile calendaristice acordate, înscrierea acestora va fi ștearsă. O să mai fie posibilă o singură dată inscrierea după această etapă, cu validarea în termen util.

Sportivii participanți, care din diverse motive, nu o să mai poată participa la competiția Maratonul Via-Maria-Theresia, sunt rugați să își anunțe retragerea din competitie, printr-un e-mail la adresa concurs@via-maria-theresia.ro. Daca suntem înștiințați cu 30 de zile înainte de ziua competiției, taxa de participare o sa fie returnată integral. În cazul în care, anunțarea neparticipării este trimisă în mai puțin de 30 de zile până la ziua competiției, taxa de participare, nu va mai fi returnată.

Caracteristici ale competiției:

Maratonul Via Maria Theresia este o competiție outdoors cu caracter montan. Traseul de maraton (42 km) anul acesta va avea punctul de start de la Fosta Exploatare Minieră de Sulf, din județul Suceava, fiind o cursă de dificultate medie. Traseul de semi-maraton este unul de dificultate moderată. Traseul de drumeție este unul ușor de trekking pe poteca tematică și este destinat familiilor cu copii, spectatorilor la maraton, începătorilor în practicarea sporturilor montane și iubitorilor de mișcare în natură, drumeții fiind însoțiți de ghizi; iar traseul de ultramaraton cere experiență în astfel de competiții, având o lungime de aproximativ 80 de km și o diferență de nivel pozitivă cumulată de circa 5.000 de m și suprapunându-se parțial potecii tematice Maria Theresia.

Participare
Concursul este deschis celor care au împlinit vârstă de 18 ani și sunt apți din punct de vedere medical să susțină acest tip de efort (maraton, semi-maraton, ultramaraton și triatlon). Excepție pot face juniorii legitimați la cluburi sportive care au dovedit reale calități atletice, cu acordul părinților, scris și semnat pe declarația de responsabilitate, care să ateste că aceștia cunosc condițiile și regulile competiției și sunt de acord cu înscrierea și participarea tinerilor la concurs. Declarația de responsabilitate va fi completată la fața locului, înainte de preluarea kitului.

Condiții de înscriere
Perioada înscrierilor este 2.04.2018 – 31.05.2018. Înscrierea la VMT se face completând formularul on-line din secțiunea înscriere.
Pentru a putea participa la ediția din 2018, concurenții trebuie să plătească o taxă de participare. Aceasta se poate plăti cu card prin pay-pal sau se virează în contul VMT, RO13BTRLRONCRT0025410804.
Sumele sunt:
– pentru Semimaraton și Drumeție taxa este de 65 lei în cont sau 14 € cu cardul
– pentru Maraton taxa este de 95 lei sau 21 €
– pentru Triatlon taxa este de 115 lei sau 25 €
– pentru Ultramaraton taxa este de 145 lei sau 31 €

Toți concurenții înscriși la proba de ultra maraton trebuie să aibă cel puțin un maraton montan parcurs înaintea startului competiției din 25 august 2018. Toți participanții se vor înscrie precizând categoria la care vor lua parte: maraton, semi-maraton, triatlon, drumeție, ultramaraton. Locurile sunt limitate, grăbiți-vă!

Pachetul de start include:

numărul de concurs
harta traseu
cronometrare electronică
un gel/baton energizant
Echipament necesar:
Încălțăminte de trekking sau alergare montană pe teren accidentat(obligatoriu)
Rucsac sau borsetă (recomandat)
Haină și pantaloni de ploaie, tricou cu mâneca lungă (recomandat)
Harta traseu și telefon mobil funcțional (obligatoriu)
Bețe de trekking (recomandat)
Bidon de apă (recomandat)
Cască de înot pentru proba de triatlon
Bentiță / căciulă / șapcă (recomandat)
Număr de concurs (obligatoriu, va fi distribuit de către organizatori)
Obligatoriu pentru ultra-maraton: Haină de ploaie, recipient de minim 1 l pentru apă, lanternă frontală și telefon mobil.
Numărul de concurs trebuie să fie atașat în față și, în mod obligatoriu, trebuie să fie vizibil pe toată perioada concursului. Cronometrajul se va face electronic, iar clasamentele vor fi disponibile online în zilele următoare cursei. Dacă 2 concurenți ajung în același timp la Sosire, unul va primi premiul pentru locul x, iar celălalt pentru locul x+1. Ședința tehnică va avea loc în data de 24 august 2018. Startul va avea loc în data de 25 august 2018 la ora 06:00 pentru proba de ultra-maraton, respectiv orele 07:00 și 09:00 pentru restul probelor (informație care va fi actualizată în cel mai scurt timp). Punctele de susținere vor fi marcate corespunzător și vor fi vizibile. Punctele de control trebuie să fie parcurse în ordinea crescătoare a numărului lor.
Dacă dintr-un motiv sau altul doriți să anulați înregistrarea la cursă vă rugăm să anunțați acest lucru prin email la concurs(at)via-maria-theresia.ro, în termen de 10 zile, altfel înscrierea dumneavoastră va fi anulată.

Oprirea / retragerea din cursa:
– Organizatorul își rezervă dreptul de a opri un participant în urmăatoarele cazuri: s-a accidentat după start, iar starea sa nu-i mai permite continuarea cursei; – depășirea timpului-limită intermediar; – situații excepționale; *Orice participant care nu mai poate/nu mai vrea să continue cursa, indiferent de motiv, trebuie să-i informeze imediat pe organizatori, la start, la punctele de control, la sosire sau sunând la numerele de urgență care sunt notate pe hartă.

Penalizări/ Descalificare:
– aruncarea pe traseu a produselor consumate și/sau a altor gunoaie este complet INTERZISĂ, zonelor vor fi strict monitorizate de voluntari/arbitri;
– lipsa unui obiect din echipamentul obligatoriu;
– ratarea unui punct de control;
– nerespectarea regulilor competiției;
– comportament nesportiv față de alți participanți, oficiali, public, alte persoane;
– modificarea sau schimbarea numerelor de concurs;
Timpi limita pentru probe
Concurenții trebuie să se încadreze, în funcție de probă, în următorii timpi: – 5 ore maxim pentru semi-maraton și triatlon – 9 ore maxim pentru maraton – 18 ore maxim pentru ultra-maraton.
Vom avea și o cursă a copiilor la ediția 5.0, această constând în două probe, pe distanțe de 1 km și 3 km. Vârstele copiilor trebuie să fie cuprinse între 5-12 ani. Nu se va percepe taxă de participare la cursa copiilor!
Vom avea de asemenea jocuri organizate pentru copiii, tobogan, pictură pe față pentru doritori, teatru cu păpuși și călărie pe ponei. Copiii vor primi mâncare și băutură.
Cei care sunteți interesați să vă lăsați copiii în grija voluntarilor nostri, special pregătiți pentru acest departament, sunt rugați să ne trimită e-mail la adresa concurs@via-maria-theresia.ro, unde solicităm să fie specificat numele si prenumele parintilor, al copilului (copiilor), vârsta copilului și proba/probele la care participă parintele/părinții.

Modificarea traseului de către organizatori sau anularea cursei:
Organizatorul Tășuleasa Social își rezervă dreptul de a modifica programul și/sau traseul curselor VMT în cazul în care vremea nu permite desfășurarea concursului în condiții de siguranță pentru participanți (de exemplu, furtună cu fulgere și trăznete) sau în alte cazuri deosebite. De asemenea, în situații excepționale, evenimentul sportiv poate fi anulat cu înștiințarea în prealabil a celor înscriși.

Anti doping:
Organizatorii își rezervă dreptul de a interzice înscrierea și participarea la competiție a sportivilor care au fost depistați pozitiv de către Agenția Națională Anti-Doping sau de oricare altă instituție anti-doping acreditată și apoi au fost sancționați, chiar dacă aceștia au terminat perioada de suspendare. Sportivii care au beneficiat de recompense financiare și care vor fi depistați pozitiv și apoi suspendați de către orice instituție anti-doping acreditată în următoarele șase luni de la finalul cursei se angajează să returneze premiile oferite pentru rezultatul obținut. Căutăm soluții ca pe viitor să putem introduce și teste anti-doping care să fie realizate de instituții acreditate.

Siguranța:
Orice accident în care sunt implicați participanții de la Maratonul Via Maria Theresia, survenit în timpul desfășurării concursului ca urmare a nerespectării regulilor de concurs și/sau de conduită în trafic impuse de lege va fi sub responsabilitatea celor implicați în accident. Sportivii sunt direct responsabili pentru participarea la această cursă, organizatorii nu își asumă niciun fel de obligație în cazul în care un concurent se rănește sau se accidentează. Va exista în zona de start și în zona de sosire câte o ambulanță, iar pe parcursul traseului câteva puncte de prim ajutor unde se va asigura serviciul medical de urgență în caz de nevoie. Organizatorii nu își asumă răspunderea pentru obiectele pierdute sau uitate pe traseu în timpul concursului. Înainte, în timpul, și după concurs se pot face fotografii și materiale video cu concurenții și/sau spectatorii evenimentului. Prin inscrierea și participarea la eveniment aceștia acceptă implicit că materialele pot fi folosite de către organizatori în realizarea de clipuri, colaje, cover-uri și/sau alte produse publicitare pentru promovarea concursului, a Munților Călimani și a Asociației Tășuleasa Social.

Șapte puncte de susținere pe traseele de concurs pentru probele semi-maraton, maraton, triatlon: revitalizare, orientare, hidratare, control; 10 puncte de de sustinere pe traseul de ultramaraton; apă oferită pe traseu și în zona de Start/Sosire; clasament provizoriu imediat după cursa, clasament final online după 24 ore.
Medalie pentru toți cei care termină cursele în timpul indicat. Ambulanță la Start și Finish, Serviciul Salvamont, Jandarmerie Montana și voluntari cu cunoștințe și kituri de prim-ajutor la fiecare punct de revitalizare de pe traseu.
Se va servi mâncare calda după concurs, la finish line, la Cantonul Silvic Tihuţa Colibiţa.

Important!!!
Înainte de a lua Startul pentru Maratonul Via Maria Theresia, fiecare participant care nu a fost prezent la ședința tehnică își poate ridica kit-ul de la punctul de start și trebuie să completeze Declarația de participare pe propria răspundere, primită de la organizatori la fața locului și să o înmâneze organizatorilor completată și în același timp să prezinte un act de identitate. Prin participarea la această competiție, concurenții acceptă automat regulamentul acesteia.