Despre Tășu

Tășuleasa Social este un ONG cu sediul la granița dintre județul Bistrița-Năsăud și Suceava, constituit în 2000 de către Alin Uhlmann Useriu. Anul acesta, pe 17 august asociația împlinește 18 ani de activitate. De-a lungul timpului ni s-au alăturat peste 25.000 de voluntari împreună cu care s-au demarat proiecte de mediu, sociale și culturale.

Pentru asociația Tășuleasa Social, cele mai importante valori sunt voluntariatul, responsabilitatea socială, cultura organizațională, respectul pentru natură, educarea și dezvoltarea reciprocității și a curajului civic în randul tinerilor prin implicarea lor în probleme sociale și de mediu.

În România, tinerii se izbesc de teamă de a avea o inițiativa și de convingerea ca nu se poate face nimic, pentru că nimeni nu-i ascultă. Curajul civic înseamnă implicarea în problemele pe care le vezi în jurul tău, să încerci să schimbi lucrurile și să găsești calea dialogului.

Ne-am propus să schimbăm mentalitățile celor din jurul nostru și să arătăm că tinerii își doresc să se implice în rezolvarea unor probleme sociale. Toți tinerii care au participat la acțiunile asociației au fost pregătiți să desfășoare pe cont propriu activități similare. La noi, voluntariatul se învață prin nenumărate exemple practice. Tinerii învață cum să planteze puieți, care este rolul copacilor și al pădurii, de ce este necesar ca albiile râurilor să rămână curate, care sunt soluțiile pentru colectarea selectivă a deșeurilor, dar și să lucreze în echipă și să coordoneze, la rândul lor, astfel de activități.

Voluntariatul este donația pe care fiecare cetățean trebuie să o facă pentru societate, inclusiv pentru viitorul său, ca mai apoi să poată cere ceva în schimb.

La Tășuleasa Social, cultura organizațională este mecanismul prin care asociația funcționează: un ONG trebuie să aibă o viziune și capacitatea de a se organiza, trebuie să respecte valorile pe care și le propune în statut și să le ducă până la capăt.

Respectul pentru natură înseamnă exploatarea resurselor naturale având în vedere și ținând cont de viitor. Echipa Tășuleasa Social este de părere că trebuie să gândim global și să acționăm individual.

Mai multe detalii despre asociația Tășuleasa Social și proiectele ei pe www.tasuleasasocial.ro și Facebook Tasuleasa Social.